Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Reagovanje Ministarstva vanjskih poslova

Datum objave: 11.02.2020 18:25 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


S obzirom na informacije objavljene u pojedinim medijima, a koje se odnose na vandalski čin otuđenja table sa natpisom Ambasade Crne Gore u Ljubljani, koji se desio 28. decembra 2019. godine, a o čemu je Ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo javnost, ukazujemo da je došlo do određenih manipulacija u javnosti, u kojima se, takođe, neistinito navodi da je MVP „događaj koji se desio dosta ranije uvuklo u kontekst zbivanja nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti“.

Ministarstvo stoga ukazuje da je vandalski čin uslijedio nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, dakle 28. decembra u 05.59h, što su zabilježile bezbjednosne kamere, a ne 5. decembra u 17.59h, kako su prenijeli pojedini mediji. Fotografija otuđene table je objavljena na društvenim mrežama u Crnoj Gori, istog dana oko 09:00h, odnosno tri sata nakon nemilog događaja.

Vandalski čin od strane NN lica prijavljen je istog dana (28.12.2019. godine) nadležnim organima Republike Slovenije. Djelujući u skladu sa svojim ovlašćenjima, nadležne institucije Slovenije preduzimaju sve aktivnosti kako bi se otkrio počinitelj.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore podržava sve aktivnosti institucija usmjerene ka otkrivanju počinilaca ugrožavanja imovine i skrnavljenja simbola Crne Gore.

Ministarstvo vanjskih poslova