Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Darmanović-Čavušoglu: Odnosi Crne Gore i Turske bilježe konstantan napredak na svim poljima

Darmanović-Čavušoglu: Odnosi Crne Gore i Turske bilježe konstantan napredak na svim poljima
Datum objave: 11.02.2020 14:30 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPOdnose Crne Gore i Republike Turske karakteriše kontinuiran napredak na svim poljima, savezništvo i intenzivan politički dijalog, ocijenjeno je na sastanku ministara vanjskih poslova Crne Gore i Turske, prof. dr Srđana Darmanovića i Mevluta Čavušoglua, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da posjeta ministra Čavušoglua Crnoj Gori predstavlja snažan podsticaj za unapređenje saradnje između dvije zemlje, koje su prethodne godine obilježile važan jubilej – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. „O značaju veza između Crne Gore i Turske svjedoči i nedavno otvaranje Generalnog konzulata Crne Gore u Istanbulu, ali i odluka Turske da otvori Konzulat na čelu sa počasnim konzulom u Bijelom Polju“, rekao je ministar Darmanović. On je naročito pozdravio sveobuhvatnu interresornu saradnju koju na mnogobrojnim poljima ostvaruju naše dvije države, ukazujući na prostor za njeno dalje intenziviranje.

Ministar Čavušoglu, osvrnuvši se na prijateljske i partnerske odnose Crne Gore i Turske, ocijenio je da su oni dodatno učvršćeni saradnjom u okviru NATO-a, te da ih karakteriše i dinamična ekonomska saradnja, ali i povećanje robne razmjene i direktnih investicija. On je, pored frekventnijih posjeta na najvišem nivou, takođe, pozdravio i važnost intenzivnih političkih konsultacija. MVP

Kako je zajednički ocijenjeno, brojne turske kompanije su prepoznale privredne potencijale Crne Gore, te je potrebno nastaviti ekonomski zamah, imajući u vidu interesovanje turskih investitora za ulaganja u oblastima aerodromskog menadžmenta, hotelijerstva, pomorstva, zdravstva, tekstila i drvne industrije. Sagovornici su razmotrili i pitanje realizacije biznis foruma u narednim mjesecima, a obostrano je konstatovano da postoje brojni potencijali za dalje intenziviranje saradnje i u domenima trgovine, energetike, poljoprivrede, zaštite životne sredine, preduzetništva, obrazovanja, sporta, kulture i odbrane. Tome će, svakako, doprinijeti kvalitetna ugovorna baza između dvije države koja predstavlja dobru osnovu za realizaciju projekata od obostranog interesa.

Tokom zvanične posjete, ministri vanjskih poslova Crne Gore i Turske potpisali su Sporazum o pružanju konzularne pomoći i Sporazum o obavljanju plaćene djelatnosti izdržavanih članova porodica diplomatskog i konzularnog predstavništva.

Pozdravljena je saradnja u okviru regionalnih mehanizama, kao i u multilateralnim okvirima.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim zbivanjima na unutrašnjoj i spoljnopolitičkoj sceni, kao i odnosima sa susjedima, te naglasili da je, uprkos brojnim izazovima, važno sačuvati mir i stabilnost u regionima kojima pripadamo.

Ministarstvo vanjskih poslova


FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmLjVaLd