Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU liflet
NATO liflet
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina

TAIEX

MVPEI
>

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović susreo se danas u Beču sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović susreo se danas u Beču sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom
Datum objave: 21.04.2017 17:31 | Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović razgovarao je danas u Beču sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom

Ministar Darmanović i gensek Zanijer su izrazili zadovoljstvo snažnim napretkom Crne Gore u reformama u ispunjavanju obaveza i principa OEBS-a. Takođe, ukazali su na kontinuitet odličnih odnosa i saradnje između Crne Gore i OEBS-a - njegovih izvršnih struktura i institucija, koji se reflektuju i kroz djelovanje Misije OEBS-a u Crnoj Gori i njeno dugogodišnje partnerstvo sa institucijama i svim akterima crnogorskog društva. 

Polazeći od dostignutog nivoa razvoja i integracije države u evropske i evroatlantske strukture, obostrano je izražena podrška iniciranom procesu izoštrenijeg fokusa Misije OEBS-a u CG na nekoliko oblasti od prioritetnog interesa Crne Gore, a u kojima OEBS može da pruži specifičnu ekspertizu. 

Ministar Darmanović i generalni sekretar Zanijer su razmijenili mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na prošlogodišnje parlamentarne izbore i višemjesečni bojkot Parlamenta od strane opozicije. U tom kontekstu, afirmisali su nalaze posmatračke misije ODIHR-a, kao ključne i referentne međunarodne instance za monitoring izbornog procesa. Naglašavajući poznati stav OEBS-a da je konstruktivan dijalog u okviru demokratskih institucija, a ne bojkot, način da se rješavaju unutrašnji politički izazovi i razlike u najboljem interesu crnogorskih građana, gensek Zanijer je pozvao sve političke partije da se vrate dijalogu u Parlamentu, gdje mu je i mjesto. Takođe, pozdravio je potvrđenu spremnost i interes crnogorskih vlasti da nastave konstruktivnu saradnju sa ODIHR-om, a u cilju daljeg unapređenja izbornog okvira u skladu sa datim preporukama. 

U okviru razmjene mišljenja o situaciji u regionu, ministar Darmanović je ponovio posvećenost Crne Gore nastavku njene konstruktivne regionalne politike i uloge, kao i daljem jačanju dobrosusjedskih odnosa. 

Na kraju, obostrano je izraženo zadovoljstvo kontinuitetom dijaloga i konstruktivne razmjene mišljenja na visokom nivou.


Ministarstvo vanjskih poslova