Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU liflet
NATO liflet
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina

TAIEX

MVPEI
>

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović otvorio Konzulat Crne Gore u Republici Moldaviji na čelu sa počasnim konzulom

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović otvorio Konzulat Crne Gore u Republici Moldaviji na čelu sa počasnim konzulom
Datum objave: 04.04.2017 21:51 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović boravio je danas, 4. aprila, u zvaničnoj posjeti Republici Moldaviji, gdje se sastao sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Moldavije Andrejem Galburom.

Tokom razgovora, a u kontekstu obilježavanja desetogodišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa, pozdravljeni su dobri i prijateljski odnosi Crne Gore i Republike Moldavije. Istaknut je značaj aktivnosti koje su dvije države preduzele na planu jačanja bilateralne i saradnje u okviru regionalnih inicijativa, između ostalog, i potpisivanjem niza sporazuma u domenu ekonomske saradnje. U narednom periodu najavljen je nastavak aktivnosti na snaženju ugovorne baze, što će dodatno pospješiti saradnju u oblastima od zajedničkog interesa kao što su turizam, prosvjeta, nauka i kultura.

Ministar Darmanović je naglasio je važnost predstojećeg članstva Crne Gore u NATO-u, posebno na liniji jačanja regionalne stabilnosti, i ponovio posvećenost Vlade Crne Gore daljem sprovođenju reformi u pravcu učlanjenja u EU i dinamiziranja ekonomskog rasta. Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Moldavije Galbur ocijenio je da je Crna Gora lider u regionu kada su u pitanju integracioni procesi, te istakao zainteresovanost Moldavije za prenos iskustva Crne Gore u pregovaračkom procesu.

Crnogorski šef diplomatije se sastao i sa predsjednikom Vlade Republike Moldavije Pavelom Filipom, kojom prilikom su razmotrene teme iz domena bilateralnih odnosa i političke prilike u regionalnim i međunarodnim okvirima.

Ministar Darmanović i generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Moldavije Anatol Vangeli svečano su otvorili Konzulat Crne Gore u Kišinjevu, na čelu sa počasnim konzulom bivšim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Moldavije Andrejem Stratanom. Istaknuto je očekivanje da će otvaranje Konzulata doprinijeti produbljivanju ekonomskih i kulturnih veza između dvije države.

Govor generalnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Moldavije Anatola Vangelia preuzmite ovdje.

Govor počasnog konzula Crne Gore u Republici Molaviji Andreja Stratana preuzmite ovdje.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA