Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU liflet
NATO liflet
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina

TAIEX

MVPEI
>

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović učestvovao na sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović učestvovao na sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a
Datum objave: 23.03.2017 09:09 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je 22. marta na sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a na nivou ministara vanjskih poslova, čiji je domaćin bio državni sekretar SAD-a Reks Tilerson. Ovo je prvi sastanak ove vrste koji je okupio visoke zvaničnike 68 država učesnica Koalicije. 

U okviru održanih sesija i radnog ručka, ministri vanjskih poslova članica koalicije razgovarali su o ostvarenim rezultatima u borbi protiv ISIS-a, akcijama i operacijama koje su u toku, kao i o daljim prioritetima. Koalicioni partneri su izrazili spremnost da se nastavi sa finansijskim doprinosom humanitarnim potrebama na terenu i ostalim širim aktivnostima u pravcu oslobađanja i stabilizacije preostalih okupiranih teritorija u Iraku i Siriji. 

Na marginama konferencije, ministar Darmanović je imao kraće susrete sa državnim sekretarom Tilersonom, sekretarom za odbranu SAD-a Matisom, kao i sa drugim kolegama iz država članica EU, NATO i regiona. 

Ministar Darmanović je u Pentagonu razgovarao i sa v.d. zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Laurom Kuper. Na sastanku je istaknuto uvjerenje da će proces ratifikacije Protokola o članstvu Crne Gore u NATO u američkom Senatu biti finalizovan u najskorije vrijeme, što će predstavljati još jedno u nizu priznanja za napore koje je Crna Gora uložila i za rezultate koje je ostvarila u dostizanju standarda NATO i usvajanju vrijednosti transatlantske zajednice.

Sagovornici su pohvalili dosadašnju odbrambenu saradnju dvije države i iskazali uvjerenje da će strateško partnerstvo dvije države biti dodatno osnaženo punopravnim članstvom Crne Gore u Alijansi i zajedničkim aktivnostima u pravcu realizacije savezničkih ciljeva u okviru NATO.


MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA