Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Rim: Ministar Darmanović razgovarao sa italijanskom ministarkom odbrane Robertom Pinoti i potpredsjednikom Vlade za evropske poslove Sandrom Gocijem

Rim: Ministar Darmanović razgovarao sa italijanskom ministarkom odbrane Robertom Pinoti i potpredsjednikom Vlade za evropske poslove Sandrom Gocijem
Datum objave: 15.02.2017 15:48 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Tokom zvanične posjete ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović imao je susrete sa italijanskom ministarkom odbrane Robertom Pinoti i potpredsjednikom Vlade za evropske poslove Sandrom Gocijem.

U razgovoru sa ministarkom odbrane Italije Robertom Pinoti ministar Darmanović je istakao značaj kontinuirane političke i ekspertske podrške Italije evroatlantskom putu Crne Gore, čija je kruna nedavna ratifikcija Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u italijanskom Parlamentu. Posebno je zahvalio na pomoći u dijelu unapređenja kapaciteta u sektoru odbrane, pored ostalog, kroz mogućnost školovanja i obuke crnogorskih kadeta i oficira na prestižnim italijanskim akademijama. 

Apostrofirajući značaj članstva Crne Gore u Alijansi za očuvanje stabilnosti Zapadnog Balkana i jačanje evropske bezbjednosti, ministar Darmanović je iskazao očekivanje da će ono otvoriti nove horizonte za uspostavljanje još bližeg partnerstva sa Italijom, kako bilateralno, tako i u okviru regionalnih inicijativa, te kroz zajednički doprinos učvršćivanju globalne bezbjednosti. "Dobar primjer takvog partnerstva u dosadašnjem periodu je saradnja mornarica u okviru ADRION inicijative, kao i zajedničko učešće u misiji Atalanta" naglasio je ministar Darmanović. 

Ministarka odbrane Italije Roberta Pinoti je veoma pozitivno vrednovala dosadašnji napredak Crne Gore na planu evroatlantske i evropske integracije, uz ocjenu da je predstojeće članstvo Crne Gore u NATO-u rezultat posvećenog višegodišnjeg rada i uspješno sprovedenih reformi. Italija ima veoma pozitivna iskustva u dosadašnjoj saradnji sa Crnom Gorom i spremna je da nastavi da pruža ekspertsku podršku i pomaže reformske procese u Crnoj Gori i kada ona postane punopravna članica Alijanse, istakla je ministarka Pinoti.

Ministar Darmanović je, prilikom susreta sa potpredsjednikom Gocijem, istakao da je italijanska podrška našem evroatlantskom i evropskom putu, od velikog značaja jer Italija ima posebno razumijevanje i senzibilitet za specifične potrebe regiona u integracionim procesima, imajući u vidu, pored ostalog, zajednički mediteranski kontekst.

Naglasio je spremnost Crne Gore da aktivno doprinosi učvršćivanju regionalnih veza, posebno kroz mehanizme EU, poput Berlinskog procesa i Strategije za Jadransko-jonski region, koja je usvojena tokom italijanskog predsjedavanja Uniji. Iskazao je očekivanje da će predstojeći Samit zemalja Zapadnog Balkana u Trstu biti prilika da se utvrde smjernice i projekti koji će doprinijeti daljem regionalnom povezivanju, te da se pošalje politička poruka o otvorenoj evropskoj perspektivi za zemlje Zapadnog Balkana.

Potpredsjednik Vlade Italije Sandro Goci je pohvalio reforme koje je Crna Gora sprovela i ukupni napredak na planu evroatlantske i evropske integracije, uz očekivanje da će, nakon predstojećeg učlanjenja u NATO, Crna Gora u skoroj budućnosti uspješno okončati i svoj evropski put. Potvrdio je spremnost Italije da na tom planu nastavi da podržava Crnu Goru i ocijenio da je potrebno iskoristiti sve mehanizme kako bi se ubrzao proces evropske integracije. 

Podvukao je da nakon Bregzita proces proširenja još više dobija na značaju. Integracija Zapadnog Balkana će doprinijeti jačanju jedinstva Evrope, pa stoga Unija mora da ima proaktivan pristup i preuzme svoj dio odgovornosti, apostrofirao je Goci. On je naglasio da sastanak lidera u Trstu treba iskoristiti kako bi se dao novi zamah procesu evropske integracije, ali i kako bi se poslao jasan signal o spremnosti da se podrži dalja stabilizacija i razvoj regiona.

Saglasio se o značaju korišćenja regionalnih i evropskih inicijativa za jačanje partnerstva unutar jadranskog regiona.

U razgovorima sa potpredsjednikom Gocijem i ministarkom Pinoti razmijenjena su mišljenja o prilikama u regionu, kao i o aktuelnim bezbjednosnim izazovima u evropskim i globalnim okvirima i mogućim odgovorima na njih. MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA