Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
ЕУ лифлет
НАТО лифлет
ЕУ4МЕ спот
Дипломариус
Управа за дијаспору
Љетња скола

МВПЕИ

ПДВ и Царина

ТАИЕX

МВПЕИ
>

Дармановић- Алфано: Италија наставља да подржава интеграционе процесе Црне Горе

Дармановић- Алфано: Италија наставља да подржава интеграционе процесе Црне Горе
Датум објаве: 14.02.2017 15:38 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


У оквиру званичне посјете Републици Италији, министар вањских послова Црне Горе проф. др Срђан Дармановић, срео се данас са министром вањских послова Италије Анђелином Алфаном.

Министар Дармановић је указао на значај ратификације Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у у Парламенту Италије, уз оцјену да ће очекивано скоро чланство Црне Горе у Алијанси бити важан корак у правцу очувања стабилности региона Западног Балкана и заокруживања безбједносног оквира Јадрана.

Захвалио је на снажној подршци коју Италија пружа европској перспективи Црне Горе и Западног Балкана, која је, како је оцијенио, најбољи одговор на тенденције угрожавања европског јединства. У том смислу, нагласио је значај наставка Берлинског процеса Самитом који се у јулу одржава у Трсту и који ће бити прилика да се реафирмише подршка бржој интеграцији региона у Европску унију, кроз пројектно оријентисану регионалну сарадњу.

Захвалио је, уједно, на подршци коју Италија пружа испуњавању обавеза из наше европске агенде, посебно у захтјевним областима јачања владавине права, борбе против организованог криминала и корупције, снажења капацитета и независности судства, те заштите животне средине.

Изразио је задовољство поводом садржајне сарадње двије земље на свим пољима и указао на потребу даљег учвршћивања економских веза. Исказао је интересовање за што скорије формирање Комитета за имплементацију Споразума о стратешкој сарадњи, као политичко-оперативног тијела које ће координирати активности у циљу јачања међудржавног партнерства у областима од заједничког интереса.

Министар вањских послова Италије Анђелино Алфано је изразио задовољство поводом посјете министра Дармановића и похвалио напредак који је Црна Гора остварила на свом евроатлантском и европском путу. Потврдио је спремност Италије да настави да подржава интеграционе процесе Црне Горе и региона, како билатерално, тако у оквиру европских и регионалних иницијатива. У том контексту, предочио је да ће у фокусу Самита у Трсту бити наставак реализације иницираних и почетак нових пројеката у оквиру Берлинског процеса. Учвршћивање партнерства јадранских земаља и наставак процеса европске интеграције представља, уједно, најбољи начин да се супротставимо расту популизма, национализма и еуроскептицизма, подвукао је Алфано.

Он је нагласио да је предстојеће чланство Црне Горе у НАТО-у резултат вишегодишњег посвећеног рада и успјешно спроведених реформи у Црној Гори.

Сагласио се да су економски односи двије земље веома садржајни, имајући у виду присуство великих италијанских компанија у Црној Гори. Навео је, такође, да је потребно уложити додатне напоре како би се спектар сарадње проширио на нове области.

Значај који Италија придаје Берлинском процесу потврђује и чињеница да је италијанско Министарство вањских послова именовало специјалног изасланика за Самит у Трсту, Микелеа Ђакомелија, са којим се министар Дармановић сусрео првог дана посјете Италији. Током састанка је исказана опредијељеност да се кроз механизме Берлинског процеса подстакне динамичније кретање земаља Западног Балкана ка њиховом заједничком европском циљу, што ће бити у фокусу предстојећег састанка лидера у Трсту.

Министар Дармановић је одржао предавање на Универзитету Сапиенца на тему “Регион Западног Балкана: националне тенденције и међународни контекст”. Током излагања, посебан акценат је стављен на очекивано скоро чланство Црне Горе у НАТО-у, успјешно спровођење европске агенде, као и на перспективу Црне Горе и Западног Балкана у контексту актуелних безбједносних изазова са којима се Европа и свијет суочавају.


МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА