Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
ЕУ4МЕ спот
Дипломариус
Управа за дијаспору
Љетња скола

МВПЕИ

ПДВ и Царина


МВПЕИ
>

Министар вањских послова Срђан Дармановић примио новоименовану шефицу Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, амбасадорку Марис Давије

Министар вањских послова Срђан Дармановић примио новоименовану шефицу Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, амбасадорку Марис Давије
Датум објаве: 08.02.2017 20:15 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф.др Срђан Дармановић примио је новоименовану шефицу Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, амбасадорку Марис Давије.

Пожељевши успјех на новој функцији министру Дармановићу, амбасадорка Давије је оцијенила досадашњу сарадњу Мисије ОЕБС-а у Црној Гори и државних институција, првенствено Министарства вањских послова и Владе, веома успјешном. Амбасадорка Давије је увјерена да ће будућа сарадња бити додатно побољшана. Модел би се фокусирао на области које су од приоритета за Црну Гору, а у којима ОЕБС посједује одговарајући капацитет и експертизу, у складу са обавезама и принципима организације.

Шефица Мисије ОЕБС-а се посебно осврнула на Коначни Извјештај ОДИХР Посматрачке мисије који садржи врло конкретне оцјене парламентарних избора одржаних у октобру 2016. године, уз констатацију, да су спроведени у демократској и фер атмосфери. У том смислу изразила је став да је парламент одговарајућа демократска институција за дебату.

Министар Дармановић је честитао амбасадорки Давије постављење на мјесто шефа Мисије ОЕБС-а у Црној Гори и изразио задовољство вишегодишњом успјешном сарадњом са Мисијом.

Констатовао је значај Коначног извјештаја ОДИХР-а о парламентарним изборима који даје јасну позитвну оцјену изборног процеса као и предлоге за јачање изборне администрације и друга техничка унапређења.

Министар Дармановић је казао да Црна Гора и њене институције константно раде на унапређењу темељних демократских вриједности које смо јачали и у сарадњи са партнерима из ОЕБС-а, а које подразумијевају и поштовање људских права и слобода, укључујући и слободу изражавања и право на неометано обављање дјелатности.

Саговорници су се сагласили о будућим корацима који ће довести до формирања новог програмског формата за рад Мисије у 2018. години, фокусираног на неколико тематских области, који ће бити орјентисан на остварење конкретних резултата.