Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
ЕУ4МЕ спот
Дипломариус
Управа за дијаспору
Љетња скола

МВПЕИ

ПДВ и Царина


МВПЕИ
>

Министар вањских послова Срђан Дармановић примио Елдара Хасанова, нерезидентрног амбасадора Азербејџана за Црну Гору

Министар вањских послова Срђан Дармановић примио Елдара Хасанова, нерезидентрног амбасадора Азербејџана за Црну Гору
Датум објаве: 08.02.2017 12:51 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф.др Срђан Дармановић примио је Елдара Хасанова, нерезидентног амбасадора Азербејџана за Црну Гору, са сједиштем у Београду.

Амбасадор се захвалио на пријему и упутио честитке министру поводом ступања на нову дужност. Хасанов је изразио увјерење да ће се активна сарадња на билатералном и мултилатералном плану наставити и у наредном периоду. Амбасадор је оцијенио да Црна Гора води изузетно мудру вањску политику, што је резултирало изузетно успјешним интеграционим процесима, имајући у виду да је Црна Гора лидер у региону када је у питању чланство у НАТО и ЕУ. Изразио је задовољство редовним сусретима на највишем нивоу и упутио позив министру да посјети Баку током ове године. Амбасадор је изразио увјерење да радови на свим пројектима које азербејџанске компаније реализују у Црној Гори теку у складу с предвиђеном динамиком и да ће бити завршени у планираном року. Посебно је издвојио активни рад Културно економског центра Азербејџана у Подгорици, који приређује бројне манифестације и догађаје с циљем промовисања пријатељства и сарадње двије земље.

Министар Дармановић је похвалио сарадњу двије државе која све више добија на квалитету и динамици на свим нивоима и у бројним областима. Нагласио да Црна Гора изузетно цијени азербејџанске инвестиције и у том смислу издвојио туристички комплекс Портонови, пројекат азербејџанске компаније „СОЦАР“. Изразио је заинтересованост Црне Горе за даље продубљивање економске сарадње, како кроз сферу енергетике и реализацију пројекта ТАП – ИАП гасовода, тако и кроз динамизирање сарадње у сфери туризма. Изразио је очекивање да ће двије државе током ове године потписати споразуме који су у фази усаглашавања а односе се на области заштите од природних и изазваних непогода, реадмисије, омладинске сарадње и спорта, сарадње у енергетици и другим областима од заједничког интереса. Шеф црногорске дипломатије је истакао да Црна Гора очекује завршетак процеса ратификације Протокола о приступању НАТО, те скоро учлањење у ту организацију, што је један од основних вањско-политичких приоритета.

Саговорницу су истакли да Црна Гора и Република Азербејџан баштине пријатељске односе утемељене на међусобном уважавању и заједничким интересима и исказали су интерес за даље интензивирање билатералне сарадње.