Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Budimpešta: Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović u zvaničnoj posjeti Madjarskoj

Budimpešta: Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović u zvaničnoj posjeti Madjarskoj
Datum objave: 27.01.2017 21:13 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Tokom zvanične posjete Madjarskoj, ministar vanjskih poslova Crne Gore prof.dr Srđan Darmanović sastao se danas u Budimpešti sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Ministar Sijarto je pohvalio rezultate Crne Gore na putu evropskih i evroatlantskih integracija, uz napomenu da se podrška zemljama Zapadnog Balkana nalazi visoko na listi prioriteta mađarske vanjske politike i posebno istakao dobru saradnju u međunarodnim okvirima.

Ministar Darmanović je pozdravio dinamičan dijalog na svim nivoima i ponovio zahvalnost na nesebičnoj pomoći koju je Mađarska pružila Crnoj Gori pogotovo kroz ulogu kontakt zemlje za NATO.

Sagovornici su ocijenili da postoji značajan prostor za dalje produbljivanje ekonomskih odnosa te razmijenili mišljenja o potencijalnim zajedničkim projektima, sa posebnim fokusom na jačanju investicionih aktivnosti u oblastima turizma, poljoprivrede i infrastrukture. Uspostavljanje direktne avio linije između Podgorice i Budimpešte biće prvi korak ka tom cilju i daće snažan podstrek unapređenju sveobuhvatnog partnerstva.

Ovom prilikom potpisan je i Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i mladih koji će, između ostalog, omogućiti školovanje crnogorskih studenata na prestižnim mađarskim univerzitetima.

Ministar Darmanović je imao i odvojene susrete sa ministrom odbrane dr Ištvanom Šimičkom, državnim sekretarom za EU poslove u Kabinetu predsjednika Vlade Madjarske Sabolčem Takačem, potpredsjednikom Nacionalne skupštine Janošem Latorcaijem a održao je i predavanje na prestižnom Institutu za vanjske poslove i trgovinu Mađarske.

Na sastancima sa mađarskim zvaničnicima razgovarano je i o regionalnoj saradnji u kontekstu bezbjednosnih izazova i integracionih procesa.


MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA