Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Darmanović – Lajčak: Međusobne odnose Slovačke i Crne Gore karakteriše konstruktivno partnerstvo bez otvorenih pitanja

Darmanović – Lajčak: Međusobne odnose Slovačke i Crne Gore karakteriše konstruktivno partnerstvo bez otvorenih pitanja
Datum objave: 26.01.2017 21:20 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVP

Ministar vanjskih poslova prof.dr Srđan Darmanović drugog dana zvanične posjete Republici Slovačkoj razgovarao je sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Miroslavom Lajčakom.

Ministar Lajčak je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora zadržala poziciju regionalnog lidera u evropskim integracijama i što je, u periodu slovačkog predsjedavanja Unijom, nastavljen napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu kada su otvorena dva pregovaračka poglavlja.

Takođe, osvrnuo se i na predstojeće punopravno članstvo Crne Gore u NATO, nakon završetka ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore u nacionalnim parlamentima zemalja članica, koje će kako je ocijenio dati značajan doprinos regionalnoj stabilnosti.

Ministar Darmanović je čestitao slovačkom kolegi na uspješnom predsjedavanju Savjetom EU i ponovio zahvalnost na snažnoj, dugogodišnjoj i kontinuiranoj podršci evropskim i evroatlantskim aspiracijama Crne Gore.

Sagovornici su se složili da međusobne odnose Slovačke i Crne Gore karakteriše konstruktivno partnerstvo bez otvorenih pitanja, da je u toku 2016. ostvaren frekventan politički dijalog na ministarskom nivou, kao i da postoji potencijal za unapređenje saradnje u oblastima kao što su ekonomija, turizam, energetika, informacione tehnologije, vodoprivreda.

Razmijenjena su i mišljenja o kretanjima na regionalnom i medjunarodnom planu.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof.dr Srđan Darmanović susreo se i sa članovima Odbora za vanjske poslove Skupštine Republike Slovačke, na čelu sa predsjednikom Odbora Františekom Šebejem. Tokom razgovora naglašena je važnost jačanja parlamentarnog dijaloga i saradnje kao veoma značajnog segmenta medjudržavnih odnosa i najavljen nastavak partnerstva kroz razmjenu iskustava dvije države u integracionim procesima. Posebno je istaknuta proaktivna uloga slovačkog parlamenta u finalizaciji procesa učlanjenja Crne Gore u NATO.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA