Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Završena ekspertska misija EU za vladavinu prava u Crnoj Gori

Završena ekspertska misija EU za vladavinu prava u Crnoj Gori
Datum objave: 25.11.2016 12:02 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


U Podgorici je danas održan završni sastanak ekspertske misije EK o kapacitetima Zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Ekspertska misija koju su predvodili slovenački eksperti boravila je u Crnoj Gori od 21. do 25. novembra u cilju procjene napretka u funkcionisanju ove institucije u posljednih godinu dana, u skladu s preporukama datim prilikom održavanja prošlogodišnje misije koja se odnosila na ovu oblast.

Tokom posjete Crnoj Gori, održani su sastanci s predstavnicima pregovaračkog tima za 23. poglavlje, predstavnicima institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Zatvarajući misiju, v.d. generalnog direktorata za evropske poslove, Miodrag Radović je izrazio očekivanje da će izvještaj eksperata pružiti realnu sliku o kapacitetima Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i predstaviti ostvareni napredak u njihovom jačanju u proteklih godinu dana, te da će nove preporuke doprinijeti daljoj nadgradnji crnogorskog sistema u smjeru ispunjenja privremenih mjerila u poglavlju 23.

Predstavnica Delegacije Evropske unije, Barbara Rotovnik, saopštila je da je misija, posvećena jednom od kljucnih područja procesa evropskih integracija, bila izvrsna prilika za nezavisne strucnjake da dobiju detaljan uvid u situaciju na terenu. Kazala je da će ova misija omogućiti ekspertima da pruže dalje smjernice i preporuke partnerima u Crnoj Gori u pogledu otklanjanja nedostataka i približavanja Crne Gore članstvu u Evropskoj uniji.

Predstavnici Delegacije Evropske unije u Podgorici zahvalili su se partnerima u Crnoj Gori na odličnoj saradnji i uspješno obavljenoj misiji.