Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU liflet
NATO liflet
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina

TAIEX

MVPEI
>

U Briselu je danas održan sastanak Pododbora o ekonomskim i finansijskim pitanjima i statistici

U Briselu je danas održan sastanak Pododbora o ekonomskim i finansijskim pitanjima i statistici
Datum objave: 22.11.2016 16:45 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


U Briselu je danas održan sastanak Pododbora o ekonomskim i finansijskim pitanjima i statistici, koji predstavlja jedan od zajedničkih pododbora ustanovljenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i održava se u cilju redovnog praćenja i analize sprovođenja Sporazuma.

Na današnjem sastanku, predstavnici crnogorskih institucija su Evropskoj komisiji predstavili napredak ostvaren u proteklih 12 mjeseci, u sljedećim oblastima: makroekonomska stabilnost; javne finansije; razvoj i reforma finansijskog sistema; jačanje konkurentnosti ekonomije; statistika; javna unutrašnja finansijska kontrola i spoljna revizija.

Predstavnici Evropske komisije su pozitivno ocijenili oporavak na makroekonomskom planu i istakli da je potrebno dalje jačanje izvora ekonomskog rasta. Poručili su da je neophodno pratiti rizike koji se odnose na makroekonomske neravnoteže i preduzimati adekvatne preventivne mjere. Iz EK su naglasili važnost definisanja i implementacije mjera fiskalne konsolidacije i istakli da je neophodno da napredak u pregovorima za članstvo u EU prati i ekonomski napredak i razvoj. Naglašena je i potreba implementacije mjera u pravcu reforme tržišta rada.

U ime Vlade Crne Gore, sastankom je ko-predsjedavala generalna direktorica u Ministarstvu finansija, g-đa Bojana Bošković, a u ime Evropske komisije šef jedinice u Generalnom direktoratu EK za ekonomska i finansijska pitanja, g-din Uve Stam i zamjenik šefa jedinice u Generalnom direktoratu EK za proširenje, g-din Tomas Haglajtner. Na sastanku su učestvovali predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Centralne banke, Državne revizorske institucije, Monstat-a, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Misije Crne Gore pri EU.

PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJA