Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
ЕУ4МЕ спот
Дипломариус
Управа за дијаспору
Љетња скола

МВПЕИ

ПДВ и Царина


МВПЕИ
>

Пејовић у Тирани: Албанија може много да научи из црногорског примјера вођења преговора

Пејовић у Тирани: Албанија може много да научи из црногорског примјера вођења преговора
Датум објаве: 21.11.2016 13:56 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу


МВПЕИДржавни секретар за европске интеграције и главни преговарач амбасадор Александар Андрија Пејовић боравио је 20 -21. новембра у Тирани гдје је имао састанке с министарком за европске интеграције Албаније Кљајдом Ђошом, предсједавајућом Парламентарне комисије за европске интеграције Албаније Мајлиндом Брегу и учествовао на два округла стола посвећена приступним преговорима.

Током састанака с министарком за европске интеграције Албаније Кљајдом Ђошом и предсједавајућом Парламентарне комисије за европске интеграције Албаније Мајлиндом Брегу, било је ријечи о досадашним резултатима у европској интеграцији, оцјенама из извјештаја ЕК које су двије државе добиле, прекограничној сарадњи, те даљим плановима и обавезама у процесу приступања ЕУ.

Саговорнице амбасадора Пејовића су честитале Црној Гори на одличним резултатима и истакле да Албанија може много да научи из црногорског примјера организације и вођења приступних преговора, и у том контексту посебно нагласиле важност сарадње и размјену знања и искуства у оквиру Заједничког одбора за европске интеграције формираног између двије државе.

Амбасадор Пејовић је истакао да Албанија и у наредном периоду може да рачуна на подршку Црне Горе у процесу европске интеграције, и пренио очекивање да ће и та држава ускоро почети приступне преговоре с ЕУ што ће додатно оснажити европску перспективу Западног Балкана. На тој линији, саговорници су изразили задовољство резултатима оствареним у оквиру Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Албанија и размијенили мишљење и у вези с реализацијом пројеката из Берлинског процеса, прије свега формирањем Регионалне канцеларије за сарадњу младих и Фонда за Западни Балкан чије сједиште ће бити у Тирани.

Током боравка у Тирани, амбасадор Пејовић је говорио на округлом столу „Припрема за преговоре о приступању“. Скуп је реализован у сарадњи организације Схтетиwеб, Института за сарадњу и развој и Фондације Фридрих Еберт, а присуствовали су представници Националног савјета за европске интеграције, цивилног друштва, пословне и академске заједнице, омладинских организација и локалних самоуправа.

Представљајући преговарачку структуру Црне Горе, амбасадор Пејовић је истакао да се укључивање цивилног сектора, академске и пословне заједнице показало као добар модел, те да је обједињавање свих расположивих знања, искуства и капацитета најбољи начин да се ефикасно и квалитетно одговори на обавезе из процеса приступања ЕУ. Он је поручио да без добре организације и координације процеса нема резултата нити напретка у приближавању ЕУ. На тој линији је упознао учеснике скупа с израдом и спровођењем кључних стратегијских докумената попут Програма приступања Црне Горе ЕУ и акционих планова за 23. и 24. поглавље у којима су дефинисане све активности и мјере које Црна Гора спроводи у области владавине права.

Приликом боравка у Тирани, амбасадор Пејовић је разговарао са албанским студентима на округлом столу на тему: Црногорско искуство у припреми за преговарање поглавља 26. Образовање и култура. Он је представио реформе које је Црна Гора спровела у оквиру овог поглавља и указао на користи које млади људи већ сад имају од усклађивања с европским прописима и стандардима из ове области, као и на оне које ће имати након приступања ЕУ, посебно у области образовања, мобилности и запошљавања.