Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Održan četvrti Montenegro Embassies Open House (MEOH)

Održan četvrti Montenegro Embassies Open House (MEOH)
Datum objave: 10.11.2016 12:20 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija organizovali su, četvrti po redu, Montenegro Embassies Open House (MEOH). U okviru projekta „Montenegro Embassies Open House” (Otvoreni dani ambasada) organizovani su susreti studenata i članova Organizacije sa crnogorskim diplomatsko-konzularnim predstavnicima.

“Montenegro Embassies Open House“ ima za cilj da okupi crnogorske studente koji studiraju u datoj državi i omogući im da se upoznaju i stupe u kontakt sa crnogorskim diplomatsko-konzularnim predstavnicima i bivšim studentima koji i dalje žive u toj državi.

Crnogorski studenti su ove godine posjetili diplomatsko- konzularna predstavništva Crne Gore u Briselu, Ljubljani, Moskvi, Ankari, Abu Dabiju, Beču, Budimpešti, Londonu i Minhenu.

Napredna akademska znanja crnogorskih studenta u inostranstvu predstavljaju važan resurs u procesu transformacije crnogorskog društva u moderno društvo zapadnih vrijednosti, zaključeno je u Briselu na sastanku predstavnika crnogorske ambasade u Belgiji i misija Crne Gore pri EU i NATO sa članovima Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI). Ambasador Crne Gore u Belgiji, Holandiji i Luksemburgu Vladimir Radulović je izrazio očekivanje da će, u vrijeme kada sadašnja generacija crnogorskih studenata u inostranstvu bude ostvarila svoj puni akademski i naučni potencijal, Crna Gora i formalno postati dio porodice država koja baštine najviše civilizacijske vrijednosti.

Ovogodišnjem MEOH u Moskvi prisustvovalo je preko trideset studenata. Sa ambasadorom Crne Gore u Moskvi, Igorom Jovovićem, studenti su razgovarali o mogućnostima za crnogorske studente u okviru visokoškolskog sistema Ruske Federacije.

Sa ambasadorom u Ankari, Brankom Milićem, govorilo se o izazovima sa kojima se susreću studenti na početku nove akademske godine. Studenti su predložili i okupljanje sa ostalim studentima iz drugih gradova Turske uz pomoć konzulata u Istanbulu i Izmiru, koje će se održavati makar jednom godišnje.

Ambasador Miomir Mugoša je pozvao studente, kao generatore budućeg održivog razvoja crnogorskog društva, da budu proaktivni u sticanju znanja i vještina, koje će biti u prilici da primijene u kreiranju zajedničke budućnosti naše države. Podsjetio je da je Crna Gora snažno zauzela kurs ka evropskoj i evroatlanskoj budućnosti, u čemu će značajno mjesto u narednom periodu imati crnogorski građani sa stečenim diplomama visokog obrazovanja iz država Evropske unije.

Šefovi DKP su prezentirali način funkcionisanja i rada ambasada i uputili punu podršku i spremnost da doprinesu realizaciji planiranih projekata i inicijativa ove studentske organizacije na planu prezentacije i promocije Crne Gore, saradnje u oblasti kulture, nauke, istraživanja i inovacija, kao i svih drugih oblasti od interesa ove studentske populacije.

„Otvoreni dani ambasada“ postaju tradicionalno okupljanje crnogorskih studenata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom svijeta, a tema ovogodišnjeg MEOH bila je „Mreža mozgova kao imperativ".

MVPEIMVPEIMVPEIMVPEI