Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Završena ekspertska misija EU za vladavinu prava u Crnoj Gori

Završena ekspertska misija EU za vladavinu prava u Crnoj Gori
Datum objave: 04.11.2016 12:10 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


U Podgorici je danas održan završni sastanak ekspertske misije EK o funkcionisanju Sudskog i Tužilačkog savjeta.

Ekspertska misija koju je predvodio italijanski ekspert boravila je u Crnoj Gori od 2. do 4. novembra u cilju procjene napretka u funkcionisanju ovih institucija u posljednih godinu dana, u skladu s preporukama datim prilikom održavanja prošlogodišnje misije koja se odnosila na ovu oblast.

Tokom posjete Crnoj Gori, održani su sastanci s predstavnicima Ministarstva pravde, Vrhovnog državnog tužilaštva, Centra za obuku u sudstvu i Državnom tužilaštvu, Tužilačkog i Sudskog savjeta i sekretarijata tih tijela.

Zatvarajući misiju, načelnica Direkcije za organizaciju pravosuđa u Ministarstvu pravde Nataša Radonjić izrazila je očekivanje da će izvještaj eksperta predstaviti ostvareni napredak u jačanju administrativnih kapaciteta Sudskog i Tužilačkog savjeta u proteklih godinu dana, a da će nove preporuke doprinijeti daljoj nadgradnji crnogorskog sistema u smjeru ispunjenja privremenih mjerila u poglavlju 23.

Predstavnica Evropske komisije Maja Smrkolj je kazala da je ova misija, koja je posvećena jednoj od ključnih oblasti u procesu evropskih integracija, bila odlična prilika da nezavisni ekspert dobije detaljnu sliku o stanju na terenu. Smrkolj je istakla da će misija omogućiti davanje dodatnih smjernica i preporuka eksperta crnogorskim partnerima, u cilju rješavanja nedostataka i približavanja Crne Gore članstvu u EU.

Predstavnici Evropske komisije i Delegacije EU u Podgorici su izrazili zahvalnost partnerima iz Crne Gore za odličnu saradnju i uspješan završetak misije.