Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Minhen: Održan privredni forum zemalja Zapadnog Balkana

Minhen: Održan privredni forum zemalja Zapadnog Balkana
Datum objave: 19.10.2016 20:57 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


MVPEIV.d. Državnog sekretara za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Vera Joličić-Kuliš učestvovala je na Privrednom forumu zemalja Zapadnog Balkana koji je, u organizaciji Privredne komore Bavarske, danas održan u Minhenu. Privredni Forum su otvorili Eberhardt Sase, predsjednik Privredne komore Minhena i Gornje Bavarske i Beate Merk, ministar za Evropu i međunarodnu saradnju u Vladi Bavarske. MVPEI

Državni sekretar Kuliš je učestvovala na panel diskusiji pod nazivom "Politički preduslovi za razvoj privrede na Zapadnom Balkanu", zajedno sa ministrima vanjskih poslova Albanije i Kosova, Ditmirom Bušati i Enverom Hodzajem, ministrom za strane investicije u Vladi Makedonije Bilom Pavleskim i specijalnim savjetnikom predsjednika Vlade Srbije Nemanjom Stevanovićem.

Učesnici diskusije su ocijenili da je dalji progres zemalja Zapadnog Balkana u evropskim i euroatlantskim integracijama jedan od ključnih faktora za stvaranje pogodnog ekonomskog ambijenta i privlačenje stranih investicija, uključujući i one iz Bavarske. Takođe je istaknuto da Berlinski proces pokrenut od strane kancelarke Merkel dodatan podstrek za jačanje saradnje u regionu po pitanjima konektiviteta i ukupnog razvoja, te da politika proširenja ostaje bitan princip za stabilnost, bezbjednost i privrednu saradnju na ZB. Državni sekretar Kuliš je, između ostalog, kazala da je Crna Gora od obnove nezavisnosti napravila ogroman napredak, da je predvodnik u NATO i EU integracijama i da su ovonedeljni izbori u Crnoj Gori potvrdili da naša zemlja ostaje snažno posvećena evropskom i euroatlantskim kursu, koji Vlada na čelu sa premijerom Đukanovićem dosljedno i konsekventno slijedi, potencirajući pritom još jednom značaj stabilnosti i kontinuiteta ne samo sa političkog već i aspekta ekonomskog razvoja.

Uoči održavanja Foruma, ambasadorka Kuliš imala je odvojeni susret sa Beate Merk, ministrom za Evropu i međunarodnu saradnju u Vladi Bavarske. U razgovoru je bilo riječi o mogućnostima unaprjeđenja bilateralnih odnosa Crne Gore i Bavarske, aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori u kontekstu izbora, kao i posljedicama migrantske krize. Merk je čestitala našoj zemlji na postignutom rezultatu u procesu pristupanja EU i NATO i iskazala spremnost za nastavkom saradnje kroz pružanje konkretne eksperstke pomoći u integracionim procesima. Zajednički je ocijenjeno da u narednom periodu veću pažnju treba posvetiti intenziviranju političkog dijaloga kroz realizaciju uzajamnih posjeta na visokom nivou.

Tokom boravka u Minhenu, Državni sekretar Kuliš je imala i odvojene sastanke sa predsjednikom Odbora za evropska pitanja Parlamenta Bavarske Francom Rigerom, sa kojim je, takođe, razmijenila mišljenja o progresu naše zemlje u integracionim procesima, aktuelnoj političkoj situaciji u Bavarskoj i Crnoj Gori, kao mogućnostima produbljivanja veza i kontakata između dvije države, kao i sa Hansjorgom Brejem, izvršnim direktorom Društva za Jugoistočnu Evropu.