Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Reagovanje MVPEI na tekst objavljen u dnevnom listu „Vijesti“

Datum objave: 14.10.2016 13:44 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Povodom marketinškog teksta objavljenog 14.10.2016. u u dnevnom listu „Vijesti“ pod naslovom: „Direktne pravne posledice po iseljenike koji, po nalogu DPS-a planiraju da dođu i glasaju 16. oktobra“, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija daje sljedeće saopštenje:

Demokratski front očigledno nastoji da zloupotrijebi u predizborne svrhe ustavno i zakonsko pravo crnogorskih građana koji žive u inostranstvu.

Naime, pozivajući se na član 45 Ustava koji garantuje crnogorskom državljaninu sa prebivalištem u Crnoj Gori od najmanje 2 godine, pravo da bira i da bude biran i prijeteći da će njihov pravni tim sprovesti akciju povodom navodne zloupotrebe biračkog prava i uputiti „pravne formulare'' zemljama u kojim borave, u slučaju da dolaze da glasaju za Demokratsku partiju socijalista (DPS), nije ništa drugo nego najobičnija predizborna manipulacija i pokušaj zastrašivanja neosnovanim argumentima. Interesantno je da navode da će procesuirati samo glasače DPS (mada nije jasno kojim metodom utvrđuju ko za koga glasa), dok drugi građani po mišljenju tih pravnih stručnajak koji privremeno borave u inostranstvu, a imaju prebivalište u Crnoj Gori, ne treba ništa da brinu.

Osim toga, očigledno je da njihov „pravni tim'' nema dovoljno znanja da razlikuje boravak od prebivališta i iz tih razloga pokušava i na ovaj način izvršiti pritisak na naše građane koji borave u inostranstvu da se ne odazovu pozivu na glasanje kao svaki slobodan građanin koji to pravo ima.

Iz tih razloga MVPEI obavještava naše građane sa boravkom u inostranstvu, a koji imaju biračko pravo, da sami odlučuju o učešću na izborima i da se sami opredjeljuju za koga će dati glas, a da ovaj pokušaj zastrašivanja DF posmatraju kao jednu u nizu maniplacija svojstvenu ovoj političkoj grupaciji koja ne bira sredstva da ostvari svoj cilj.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija