Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Reagovanje MVPEI povodom teksta u dnevnom listu "DAN" pod naslovom: “Britanija pred izbore blokirala otvaranje dva poglavlja”

Datum objave: 14.10.2016 10:53 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Povodom navoda u dnevnom listu "Dan" da Velika Britanija pred izbore blokira otvaranje dva poglavlja, MVPEI ukazuje da se radi o politizaciji procesa pregovora isključivo u predizborne svrhe.

Naime, Velika Britanija nije blokirala otvaranje poglavlja 2 – Sloboda kretanja radnika i 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori, nego se radi o politici Velike Britanije u odnosu na oblast kretanja radnika u EU koja traje već tri godine.

Kao što je javnosti poznato pitanje radne snage, kao jedno od ključnih predreferendumskih pitanja, predstavljalo je osnov traženja Londona za izmjenu ove evropske politike. Ono je bilo i ključni segment paketa dogovora bivšeg premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona i predsjednika Evropskog Savjeta Donalda Tuska. Očito je stoga da se ne radi o novom pitanju, nego da je riječ o dugotrajnijoj politici Velike Britanije u odnosu na Evropsku uniju, a ne na Crnu Goru. MVPEI svakako očekuje da će se ovo pitanje razriješiti u narednom periodu, kako Velika Britanije bude prolazila kroz proces istupanja iz Unije, a Crna Gora zauzela 28. mjesto među članicama.