Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Održane redovne godišnje konsultacije rukovodećeg sastava MVPEI-a i šefova DKP-a

Održane redovne godišnje konsultacije rukovodećeg sastava MVPEI-a i šefova DKP-a
Datum objave: 13.10.2016 17:58 | Autor: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija

Ispis Štampaj stranicu


Služba za odnose sa javnošćuSlužba za odnose sa javnošću
 

U Podgorici su juče i danas održane redovne godišnje konsultacije rukovodećeg sastava Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija sa šefovima diplomatsko – konzularnih predstavništava Crne Gore u svijetu.

Na dvodnevnom sastanku su razmatrane realizovane aktivnosti diplomatsko – konzularne mreže tokom prethodne godine, kao i predstojeće obaveze i planovi za unapređenje rada diplomatske službe, posebno u kontekstu ispunjavanja uslova za članstvo u EU i NATO-u. Takođe je bilo riječi o modalitetima unapređenja interne osposobljenosti Ministarstva i diplomatsko-konzularne mreže.

Prvog dana godišnjih konsultacija šefovima diplomatsko – konzularnih predstavništava, u svojstvu predsjedavajućeg EU, uvodnim govorom obratio se ministar vanjskih poslova Slovačke NJ.E. Miroslav Lajčak. Tom prilikom, Lajčak je istakao da je Crna Gora deceniju od obnove nezavisnosti iskoristila na najbolji mogući način, kako za sprovođenje ozbiljnih unutrašnjih reformi, tako i za realizaciju ključnih vanjsko – političkih prioriteta. S tim u vezi, pohvalio je izuzetne uspjehe ostvarene na planu integracije u EU i NATO, članstvo u svim relevantnim međunarodnim organizacijama, kao i ulogu Crne Gore u izgradnji dobrosusjedskih odnosa i snaženju regionalne saradnje.

Drugog dana radovnih godišnjih konsultacija, sa šefovima diplomatsko – konzularnih predstavništava razgovarao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, kao i rukovodeći sastav Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Predsjednik Vlade Milo Đukanović je predstavio ključne napore i učinke vanjske politike u proteklom četverogodišnjem mandatu Vlade, kako sa aspekta NATO i EU integracija, tako i sa stanovišta ekonomskog razvoja. On je kazao da su na ekonomskom planu ostvareni zapaženi rezultati i ukazao na dobar investicioni okvir koji je obilježio mandat Vlade u okviru kojeg su započeti projekti u oblasti infrastrukture, energetike i turizma.

Premijer Đukanović je kazao da su rezultati u oblasti spoljne politike, prvenstveno evropske i euroatlantske integracije, označili strateški zaokret ka novom sistemu vrijednosti države i društva i prenio zadovoljstvo napretkom koji je ostvaren u pristupanju Alijansi i pregovaračkom procesu, što Crnu Goru kvalifikuje kao ozbiljnog i stabilnog partnera na Zapadnom Balkanu.

Osim pomenutih, u fokusu ovogodišnjih konsultacija bile su i teme iz oblasti ekonomske diplomatije, saradnje matične države sa dijasporom i multilateralizma.

Služba za odnose sa javnošćuSlužba za odnose sa javnošću

Video: Razgovor premijera Mila Đukanovića sa šefovima diplomatsko – konzularnih predstavništava - kadrovi

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija