Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Brisel: v.d. Državnog sekretara za politička pitanja ambasador Vera Joličić-Kuliš učestvovala na Konferenciji o Avganistanu

Brisel: v.d. Državnog sekretara za politička pitanja ambasador Vera Joličić-Kuliš učestvovala na Konferenciji o Avganistanu
Datum objave: 05.10.2016 20:39 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


MVPEI
U Briselu je danas pod pokroviteljstvom Evropske unije i Vlade Avganistana održana Konferencija o Avganistanu, u čijem je fokusu bilo pitanje održive političke i finansijske platforme za podršku Avganistanu u sprovođenju reformi i jačanju pretpostavki za dugoročnu stabilizaciju te zemlje i regiona.

Konferencija je okupila visoke zvaničnike iz 75 partnerskih zemalja i 25 međunarodnih organizacija. Na otvaranju skupa na visokom nivou govorili su predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, predsjednik Avganistana Mohamed Ašraf Gani i generalni sekretar UN Ban Ki-Mun.

Učesnici konferencije osvrnuli su se na dosadašnje rezultate koje je vlada Avganistana ostvarila u procesu sveobuhvatnih reformi, vrednujući do sada ostvareno i jasno potencirajući značaj daljih reformi. Ponovljena je snažna podrška ukupnim aktivnostima na stabilizaciji Avganistana.

U ime Crne Gore na konferenciji je učestvovala ambasador Vera Joličić-Kuliš, v.d. Državnog sekretara za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija. Kuliš je u svom izlaganju ukazala na podršku Crne Gore međunarodnim naporima u postizanju dugoročne konsolidacije mira i stabilnosti i održivog razvoja u Avganistanu. U tom smislu, kazala da je Crna Gora bila i ostala pouzdan partner u međunarodnim misijama i da će nastaviti da, u granicama svojih kapaciteta, pruža doprinos ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je učvršćivanje mira i stabilnosti u Avganistanu i njegova samoodrživost.

Na konferenciji je usvojena zajednička izjava u kojoj je naglašena zajednička posvećenost produbljivanju i jačanju saradnje u pravcu dostizanja samoodrživosti Avganistana u Transformacionoj dekadi 2015-2024.