Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Viljnus: Ambasador Ljiljana Tošković predala akreditivna pisma predsjedniku Republike Litvanije

Viljnus: Ambasador Ljiljana Tošković predala akreditivna pisma predsjedniku Republike Litvanije
Datum objave: 03.10.2016 15:56 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Ambasador Crne Gore Ljiljana Tošković predala je danas akreditivna pisma predsjedniku Republike Litvanije Daliji Gribauskajti čime je stupila na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora na nerezidentnoj osnovi u toj državi, sa sjedištem u Varšavi.

Predsjednik Gribauskajte je čestitala Crnoj Gori na sveukupnom progresu i zavidnim rezutatima koje bilježi na planu članstva u evropske i evroatlantske strukture i najavila nastavak kontinuirane i aktivne podrške našim stremljenima na tom planu. Tom prilikom, najavila je skoru ratifikacija pristupnog Protokola za članstvo Crne Gore u NATO u litvanskom Parlamentu.

Ambasador Tošković je zahvalila na kontinuiranoj podršci Litvanije našem evropskom i evroatlantskom putu i predstavila mogućnosti jačanja bilateralnog dijaloga u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Tokom boravka u Viljnusu ambasador Ljiljana Tošković je razgovarala sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Nerisom Germanasom i direktorom Direktorata za evropske zemlje u Ministarstvu vanjskih poslova Litvanije Vidmantasom Purlisom, potpredsjednikom Parlamenta (Seimas) Gediminasom Kirkilasom i direktorom Drekcije za izvoz i investicije u Ministarstvu ekonomije Astom Svirinavičiute.

Ponovljena je nedvosmislena podrška naporima Crne Gore u pravcu punopravnog članstva u EU i NATO, te razmotrene perspektive za učvršćivanje političkih i ukupnih međudržavnih veza, dinamiziranje parlamentarne diplomatije i saradnje kroz konkretne zajedničke aktivnosti i projekte od obostranog interesa.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo intenzitetom kontakata u prethodnom periodu i ocijenjeno da postoji potencijal i prostor za jačanje saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu, sa posebnim akcentom na oblasti ekonomije, turizma, poljoprivrede, zaštite životne sredine, kulture, nauke i obrazovanja.