Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Atina: Svečana izložba povodom obilježavanja 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Grčke

Atina: Svečana izložba povodom obilježavanja 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Grčke
Datum objave: 26.09.2016 11:20 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


MVPEISvečana izložba povodom obilježavanja 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Grčke organizovana je u kulturnom centru “Melina” u Atini pod nazivom “Grčka i Crna Gora – dva bratska naroda. Izložbu su organizovali Opština Atina i Ambasada Crne Gore u Grčkoj u saradnji sa Ministarstvom kulture i Narodnim muzejem Crne Gore.

Na izložbi je prikazana kolekcija originalnih dokumenata o istoriji i kulturi Crne Gore, kao i tradicionalnim vezama naše zemlje sa Grčkom od XVIII do XX vijeka, koju je prikupio grčki ORL hirurg, dr Panajotis Koliomihalis.

Izložbu su otvorili Hristos Teodomas, predsjednik Organizacije za kulturu, sport i mlade Opštine Atina i ambasador Crne Gore u Atini Petar Popović.

Ambasador Popović je posebno zahvalio doktoru Koliomihalisu za interes, strast i ljubav prema Crnoj Gori, kao i višegodišnji trud i vrijeme koje je utrošio kako bi danas prikazao nevjerovatnu i jedinstvenu kolekciju sakupljanu iz raznih djelova Evrope. „Izložba ne predstavlja samo istoriju moje zemlje, već zajedničku istoriju Crne Gore i Grčke, oličenu u brojnim borbama protiv zajedničkog neprijatelja“, istakao je ambasador Popović. On je zahvalio Grčkoj kao bliskom, tradicionalnom i istorijskom prijatelju i savezniku Crne Gore na Balkanu, sa kojom uspješno razvijamo političke, ekonomske i kulturne odnose.

Otvaranju je prisustvovala međunarodna publika iz svijeta kulture, umjetnosti, privrede, diplomatski kor i predstavnici crnogorske dijaspore u Grčkoj.

Izložba u kulturnom centru “Melina” biće otvorena za posjetioce do 28. septembra 2016. godine.

Video sa otvaranja izložbe povodom obilježavanja 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Grčke