Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Njujork: V.d. državne sekretarke za politička pitanja ambasador Vera Joličić-Kuliš učestvovala na sastanku pijatelja Grupe medijacije i inicijative Partnerstva za jednaku budućnost

Njujork: V.d. državne sekretarke za politička pitanja ambasador Vera Joličić-Kuliš učestvovala na sastanku pijatelja Grupe medijacije i inicijative Partnerstva za jednaku budućnost
Datum objave: 22.09.2016 20:00 | Autor: mvpei

Ispis Štampaj stranicu


Danas je na marginama 71. zasijedanja Generalne skupštine UN u Njujorku održan sastanak pijatelja Grupe medijacije, kojim su kopredsjedavali ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavusoglu i ministar vanjskih poslova Finske Timo Soini.

Na sastanku je u ime Crne Gore učestvovala v.d. državne sekretarke za politička pitanja, ambasador Vera Joličić-Kuliš. Na sastanku, na kome su učestvovali ministri vanjskih poslova i drugi zvaničnici država članica Grupe, još jednom je apostrofiran značaj i uloga medijacije u mirnom rješavanju sporova i prevenciji konflikata i jačanja globalne prakse preventivne diplomatije.

Ambasador Joličić Kuliš je u svom izlaganju istakla značaj koncepta medijacije u aktuelnom kompleksnom međunarodnom bezbjednosnom okruženju. Ona je ukazala na posvećenost Crne Gore pitanju medijacije što, između ostalog, potvrđuje i spremnost naše zemlje da tokom 2017 godine bude domaćin Konferencije na ovu temu, u okviru inicijative "Medijacija u regionu Mediterana".

Ambasador Joličič Kuliš je prisustvovala i sastanku inicijative Partnerstva za jednaku budućnost (EFP), u čijem fokusu su pitanja rodne ravnopravnosti.

Na sastanku, na kome su govorili Državni sekretar SAD Džon Keri i Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, koja ove godine predsjedava ovom inicijativom, pozdravljena Crna Gora kao najmlađa članica Partnerstva za jednaku budućnost.