Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Njujork - Sastanak Američko-jadranske povelje (A5)

Datum objave: 21.09.2016 18:54 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Na marginama 71. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija održan je sastanku Američko-jadranske povelje , kojim je predsjedavao Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, koja aktuelno predsjedava ovom inicijativom. Zemlje članice povelje su SAD, Hrvatska, Crna Gora, BiH, Makedonija i Albanija, a status posmatrača imaju Slovenija, Srbija i Kosovo.

U ime Crne Gore na sastanku je učestvovala v.d. državne sekretarke u MVPEI Vera Joličić Kuliš, koja je, između ostalog, kazala da je podrška članica Povelje bila veoma dragocjena u ispunjavanju evro-atlanske agende naše zemlje i da je A5 odličan mehanizam za saradnju zemalja regiona po pitanjima bezbjednosti i euroatlantskih integracija.

Svi učesnici skupa su odali priznanje Crnoj Gori za ostvareni progres ka NATO članstvu, što je, kako istaknuto, od velikog značaja ne samo za našu zemlju, već i za region u cjelini i njegovu stabilnost. U tom smislu takođe istaknuto da je Crna Gora pokazala snažnu posvećenost reformama, što na najbolji način potvrđuju ostvareni rezultati u pristupnim pregovorima i NATO integracijama.

Tokom sastanka je takođe potencirana važnost daljeg jačanja saradnje i partnerstva zemalja Zapadnog Balkana u integracijama, između ostalog i kroz okvir regionalnih inicijativa.