Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Crna Gora na stabilnom kursu ka punopravnom članstvu u NATO

Crna Gora na stabilnom kursu ka punopravnom članstvu u NATO
Datum objave: 20.09.2016 15:50 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora na stabilnom kursu ka punopravnom članstvu u NATO


Vršilac dužnosti generalnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Srđan Spaić susreo se danas sa vrhovnim savezničkim komandantom NATO-a za transformaciju generalom Denisom Mersijeom. Sagovornici su razmijenili mišljenje o procesu evro-atlantskih integracija Crne Gore i dinamici sprovođenja finalnih koraka do formalnog učlanjenja u NATO. Obostrano je izraženo zadovoljstvo činjenicom da proces ratifikacije Pristupnog protokola teče planiranom dinamikom i bez smetnji. 

Na sastanku je ocijenjeno da učešće Crne Gore na sastancima i drugim aktivnostima Alijanse predstavlja dobar pripremni mehanizam za formalno članstvo.

V.d. generalnog sekretara Spaić je istakao da Crna Gora nastavlja sa potrebnim reformama, posebno u oblasti vladavine prava, zaštite ljudskih prava i sloboda, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i ukazao na spremnost crnogorskih oružanih snaga da učešćem u operacijama i misijama NATO-a nastave da daju doprinos kolektivnoj bezbjednosti. 

Spaić je naglasio da su sveobuhvatne komunikacione aktivnosti sprovedene u proteklom periodu rezultirale kontinuiranim rastom podrške za članstvo, koja je prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja iznad 45%. On je upoznao sagovornika i sa realizacijom aktivnosti na usaglašavanju crnogorskog zakonodavstva sa pravnom tekovinom NATO-a u susret punopravnom članstvu.

Vrhovni saveznički komandant NATO-a za transformaciju general Mersije pozitivnom je ocijenio posvećenost Crne Gore evro-atlantskim integracijama i istakao da je Crna Gora na pravom putu skorog članstva u NATO. Takođe je prenio spremnost Savezničke komande za transformaciju da pruži svu potrebnu pomoć u daljem procesu evroatlantskih integracija Crne Gore.