Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
EU4ME spot
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Njujork: Bilateralni susreti i izlaganje potpredsjednika Lukšića na sastanku o sprovođenju Milenijumskih razvojnih ciljeva

Njujork: Bilateralni susreti i izlaganje potpredsjednika Lukšića na sastanku o sprovođenju Milenijumskih razvojnih ciljeva
Datum objave: 24.09.2013 11:13 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić tokom boravka u Njujorku imao je bilateralne susrete sa ministrima vanjskih poslova Turske Ahmetom Davutogluom, Španije Hoseom Manuelom Garsija-Margaljom i Albanije Ditmirom Bušatijem.

U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Turske Ahmetom Davutogluom razmijenjena su mišljenja o ukupnim bilateralnim odnosima, integracionim procesima, kao i saradnji u regionu. Sagovornici su se saglasili da su plodna saradnja na svim poljima i intenzivan politički dijalog pokazatelj veoma dobrih i sadržajnih odnosa Crne Gore i Turske.

Ministar Davutoglu je posebno istakao značaj koji Turska pridaje saradnji sa Crnom Gorom na zajedničkim projektima koji su od interesa za bezbjednost i stabilnost regiona.

Upoznajući sagovornika sa neposrednim planovima Crne Gore u integracionim procesima, potpredsjednik Lukšić je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Turske ambicijama Crne Gore da postane članica NATO.

Zajednički je konstatovano da postoji prostor za dalje jačanje ukupnih veza, s posebnim naglaskom na oblasti ekonomije i kulture.

Video: Susret potpresjednika Lukšića sa ministrom vanjskih poslova Španije Hoseom Manuelom Garsija-Margaljom

Tokom susreta sa ministrom vanjskih poslova Španije Hoseom Manuelom Garsija-Margaljom ocijeneno je da postoje brojne mogućnosti za snaženje međudržavnog partnerstva, naročito u ekonomskoj sferi, čemu će snažan podsticaj dati obnavljanje sporazuma u oblasti izbjegavanja dvostrukog oporezivanja i zastite investicija.

Ministar Garsija-Margalja je izrazio punu podršku Španije aktivnostima koje Crna Gora preduzima u kontekstu ispunjavanja obaveza iz evropske i evro-atlantske agende i prihvatio poziv potpredsjednika Lukšića da posjeti Crnu Goru.

Na sastanku je ukazano na značajne potencijale za dalje jačanje saradnje u oblastima turizma i energetike.

U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Albanije Ditmirom Bušatijem razmotreni su modaliteti za unapređenje inače odličnih odnosa Crne Gore i Albanije.

Potpredsjednik Lukšić je čestitao albanskom kolegi stupanje na dužnost ministra vanjskih poslova i izrazio očekivanje nastavka dobre saradnje. Podvlačeći da će nova vlada nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na putu ka članstvu u NATO, ministar Bušati je naglasio da odnosi dvije države predstavljaju primjer saradnje u regionu.

Video: Susret potpredsjednika Lukšića sa ministrom vanjskih poslova Lesota Mohlabijem Kenetom Tsekoom

Šef crnogorske diplomatije susreo se i sa kolegom iz Lesota Mohlabijem Kenetom Tsekoom i tom prilikom je potpisan protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa, čime je stvorena osnova za uspostavljanje kontakata i jačanje saradnje dvije zemlje.

 

                                                                                *********

 

Potpredsjednik Lukšić je učestvovao na Sastanku na visokom nivou o sprovođenju Milenijumskih razvojnih ciljeva i ostalih međunarodno usaglašenih razvojnih ciljeva za osobe s invaliditetom. U svom izlaganju, potpredsjednik Lukšić je ukazao na potrebu aktivnog partnerstva država članica, međunarodnih organizacija, privatnog sektora, civilnog društva i ostalih zainteresovanih aktera kako bi se omogućilo osobama s invaliditetom da dobiju mjesto koje im pripada u okviru razvojne agende nakon 2015. Upoznao je učesnike skupa sa institucionalnim okvirom u ovoj oblasti, posebno apostrofirajući Strategiju za integraciju osoba sa invaliditetom za period 2008-2016. koja se uspješno sprovodi.