MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

V.d. ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Ivan Korčok održao predavanje na Fakultetu političkih nauka

V.d. ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Ivan Korčok održao predavanje na Fakultetu političkih nauka
Datum objave: 20.02.2018 14:50 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPDiplomatska akademija u saradnji sa Fakultetom političkih nauka Univeriteta Crne Gore, organizovala je danas predavanje v.d ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Ivana Korčoka, na temu „Slovačka i evropska perspektiva Crne Gore“, u okviru njegove zvanične posjete Crnoj Gori.

Predavanju su prisustvovali ministar prof. dr Srđan Darmanović, predstavnici diplomatskog kora, ministarstva vanjskih poslova, nevladinih organizacija, kao i veliki broj studenata.

V.d ministra Korčok je istakao da se Slovačka Republika zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i da podržava politiku proširenja. S tim u vezi, naglasio je da zemlje članice EU teže da individualno sagledavaju stanje u svim zemljama kandidatima za članstvo, te da datum pristupa zavisi isključivo od učinka samih država. Korčok smatra da 2025. godina, koja se navodi u Strategiji EU kao rok za članstvo Crne Gore, nije konkretan datum i da ne postoji ograničenje brzine pristupa.
 
Korčok je naveo da Slovačka snažno podržava proširenje na sve zemlje koje ostvare vidljiv napredak, među kojima je Crna Gora istaknuta kao lider u evropskim integracijama. Pozdravio je posvećenost koju Crna Gora pokazuje u svim oblastima procesa evropskih integracija što predstavlja osnov za budući napredak ka članstvu u EU.